Slovenskí reprezentanti si boli zajazdiť v Dánsku na MEP v cestnej cyklistike

Slovenskí reprezentanti si boli zajazdiť v Dánsku na MEP v cestnej cyklistike

Na základe poverenia USPE, usporiadal Dánsky policajný zbor deviaty ročník európskeho šampionátu policajtov v cyklistike, ktoré sa konali v Braedstrupe v dňoch 8. – 12. septembra 2022. Tohto európskeho šampionátu sa zúčastnila aj osemčlenná výprava reprezentácie policajného zboru Slovenskej republiky.

 V deň príchodu 8. septembra v popoludňajších hodinách sa výprava ubytovala v hoteli Pejsegarden v Braedstrupe, kde došlo k oficiálnej registrácii športovcov. Na druhý deň 9. septembra sa uskutočnil oficiálny tréning s prehliadkou trate a vo večerných hodinách sa za účasti funkcionárov dánskej polície a funkcionárov USPE a účasti športovcov zo šestnástich krajín uskutočnilo slávnostné otvorenie majstrovstiev a neskoršie porada vedúcich družstiev.

Časovka na trati 27,5 kilometra

V sobotu 10. septembra bola na programe časovka na 27,5 km. Štart mužov sa uskutočnil v časovom intervale od 10.00 hod do 12.48 hod., pričom sa v uvedenom časovom intervale vystriedalo slnečné počasie ako aj dážď, čo ovplyvnilo aj niektoré časy. Najlepšie si na trati počínal Michal Procner z OR PZ Žiar nad Hronom ktorý obsadil 33. miesto, na 48. mieste sa umiestnil Jakub Haviarik z OR PZ Poprad, na 51. mieste Ján Holiga z OR PZ Martin, na 57. mieste Lukáš Zámečník z OR PZ Bratislava, na 61. mieste Tomáš Sejna z KR PZ Košice a na 62. mieste Radoslav Závodný z UPZC Sečovce. V časovke teamov patrilo slovenskej mužskej výprave 9. miesto. V kategórii žien sa Martina Krahulcová umiestnila na 22. mieste.

Cestné preteky na 137,5 kilometrovej trase

 V nedeľu 11. septembra sa prebudili do krásneho slnečného dňa a na programe boli cestné preteky s hromadným štartom na 137,5 km v kategórii mužov so štartom o desiatej hodine a 82,5 km v kategórii žien so štartom o 14.00 hod. Najlepšie si na trati počínal Michal Procner, ktorý obsadil 43. miesto, na 49. mieste bol Jakub Haviarik, na 53. mieste Radoslav Závodný, na 54. mieste Lukáš Zámečník, na 61. mieste Ján Holiga a na 63. mieste Tomáš Sejna. V súťaži družstiev sme obsadili 11. miesto a v týchto pretekoch skončila za nami aj výprava českej polície. V kategórii žien si nad očakávanie počínala Martina Krahulcová, ktorá sa počas pretekov pohybovala v top desiatke, pričom si v záverečnom špurte vybojovala skvelé 9. miesto.

Počas celého pobytu sa o reprezentantov staral delegát za UNITOP SR Mário Bóna, (vodič vozidla, účasť na poradách, servis na trati, správy do médií, fotografovanie a filmovanie), čím oslovil aj domácich usporiadateľov, ktorí využívali jeho profesionálny prístup k foteniu účastníkov podujatia počas pretekov.

Záverom môžeme konštatovať, že slovenskí policajti vzorne reprezentovali Policajný zbor slovenskej republiky, siahali na dno svojich fyzických aj morálnych schopností, kde ich preverila aj náročná 137 km trať s prevýšením 1500 metrov. Počas majstrovstiev nedošlo k žiadnym mimoriadnym udalostiam a ani k zraneniam slovenských športovcov. Na pretekoch sa zúčastnilo 109 športovcov zo 16 európskych krajín.

                                         Tréner výpravy policajného zboru SR: Ján Holiga v.r.