Niektorí plavci sú bez bazénov už viac ako rok!

Niektorí plavci sú bez bazénov už viac ako rok!

Plavecké športy zažívajú veľmi náročné obdobie. Niekoľko mesiacov sa nedostali do bazénov a väčšina plavcov trénovala iba na suchu, alebo vôbec. Bez tréningov v bazéne ostali aj vodnopólisti či plavci zo športových klubov polície. O aktuálnej situácii sme sa rozprávali so zástupcami klubov ŠKP Košice, ŠKP Modrí Draci Košice a ŠKP Prešov.

V Prešove rok bez bazéna

Vodnopólisti ŠKP Modrí Draci Košice sa z prvej vlny pandémie spamätali dobre a odohrali dokonca niekoľko prípravných zápasov, zúčastnili sa na Slovenskom pohári a zvíťazili v úvodnom extraligovom kole nad silnými Novákmi. Najväčšie problémy prišli v októbri.

„Od 15. októbra, keď nám prerušili domácu súťaž a zatvorili sa bazény, to bolo zlé... Neakceptujem, že na Slovensku sme nemali šancu dostať sa do bazéna, ale v zahraničí, kde mám množstvo vodnopólových priateľov, mohli kluby trénovať a ligové súťaže sú tam v plnom prúde. Je to pre mňa veľmi deprimujúce,“ priznáva tréner Modrých Drakov Róbert Kaid st.

V plaveckom klube ŠKP Košice - plávanie robili všetko pre to, aby trénovali za akejkoľvek situácie. „V období, keď bolo umožnené trénovať, aj keď len na suchu v zložení 5+1, sme využívali možnosti športovania vonku, kým nám to počasie dovolilo a následne sme trénovali v posilňovni až do úplného lockdownu. Neskôr sme robili aspoň online tréningy v rámci menších skupín,“ hovorí predsedkyňa klubu Martina Žeňuchová.

Plavci získali počas najhoršej epidemiologickej situácie aspoň iskričku nádeje otvorením bubliny v Šamoríne. „Trénovať v bubline ale môže len pár športovcov, nakoľko táto možnosť je finančne veľmi náročná a bez pomoci finančných príspevkov by sme ju ako klub nevedeli utiahnuť,“ skonštatovala Žeňuchová.

Azda najviac postihla pandémia plavcov z ŠKP Prešov, ktorí trénujú deti od 6 do 13 rokov. „My sme od 1.3.2020 v bazéne neboli, číže sme rok bez tréningu a súťaži. Online tréning u nás plavcov neprichádza do úvahy. Zameriavame sa na základný plavecký výcvik, na čo potrebujeme vodu. Dieťa na suchu nenaučíme plávať,“ ozrejmil situáciu v prešovskom klube predseda plaveckého oddielu Jozef Žilinský.


vodnopólisti ŠKP Modrí Draci Košice v októbri 2020; zdroj: Facebook ŠKP Modrí Draci Košice

Otvoriť plavárne je nemožné

Aj napriek uvoľňovaniu pandemických opatrení ostala väčšina plavcov stále bez možnosti využívať bazény. Tie síce môžu byť otvorené, avšak trénovať môže naraz len šesť ľudí + tréner.

„Toto uvoľnenie nám nevyriešilo vôbec nič, pretože naša plaváreň v Košiciach je stále zatvorená a pri tejto podmienke otvorená ani nebude. Je to z ekonomického hľadiska absolútne nemožné,“ sťažujú sa plavci z ŠKP Košice - plávanie, ku ktorým sa pridali aj kolegovia z ŠKP Prešov. „Nonsens všetkého je, že obchodné reťazce sú doslova naplnené ľuďmi a športoviská majú naďalej prísne opatrenia. Pre nás sa nič nevyriešilo.“

Do plavárne sa nedostanú ani vodnopólisti ŠKP Modrí draci Košice. Napriek tomu začali s tréningom. „Pomohlo nám, že sme mohli spustiť aspoň tímový tréningový proces. Chlapci sa zišli s veľkou radosťou a dobre naladení. Trénujeme v šesťčlenných skupinách. Konečne sa niečo deje, môžeme sa hýbať, športovať, robiť to, čo nás baví. Veríme, že čo najskôr budeme môcť konečne trénovať aj v bazéne. Veľmi si to želáme.“


tréneri plavcov ŠKP Prešov; zdroj: Facebook Športový klub polície Prešov-oddiel plávania

Kluby prežívajú

Stále zatvorené plavárne majú výrazný vplyv aj na ekonomickú situáciu plaveckých klubov.

Plavci ŠKP Košice - plávanie počas tvrdého lockdownu nemuseli platiť členské príspevky, čo sa však odrazilo aj na finančnej situácii v klube. „Za to, že môžeme fungovať, vďačíme len rodičom našich členov, ktorí sú ochotní aj naďalej podporovať svoje deti. Ako dlho to ešte budú ochotní robiť? To nevieme,“ bojí sa predsedkyňa Martina Žeňuchová.

Náročné to majú aj košickí vodnopólisti z ŠKP Modrí Draci. Tréner Róbert Kaid st. naznačil, že bojujú, ako sa len dá. „Aj napriek všetkým negatívam klub vďaka zanieteným a obetavým funkcionárom žije. Šéfovia sa snažia urobiť maximum pre jeho záchranu a zároveň sa snažia zabezpečiť pre naše hráčske kolektívy čo najlepšie podmienky na prípravu v súčasnom zložitom období.“

Na košických kolegov nadviazal svojou myšlienkou na záver predseda plavcov ŠKP Prešov Jozef Žilinský. „Podstatnejšie ako financie je, že mnoho detí ostalo bez športovej činnosti, čo sa odzrkadlí v budúcnosti na výkonoch športovcov, ako aj negramotnosti populácie v základoch plávanie, a to nie len v kluboch, ale aj pri bežnej populácií. Keďže sú bazény zatvorené, ostáva nám len plávať v lete na otvorených vodách, kde môžeme čakať vyšší nárast neplavcov.“



Foto: Patrik Struk, arb